Evcil Hayvanlarda Zorunlu Çip Uygulaması

Evcil Hayvanlarda Zorunlu Çip Uygulaması
Kediler

EVCİL HAYVANLARA ZORUNLU MİKRO ÇİP UYGULAMASI

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin ortaklaşa kararı ile sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip (mikroçip implantı) takma zorunluluğu getirildi. Resmi Gazete ’de yayımlanan yönetmeliğe göre köpeklere 2021 yılı, kedi ve gelinciklere ise 2022 yılı sonuna kadar mikroçip taktırılmazsa idari para cezası uygulanacak. Köpek sahipleri bu sene sonuna kadar çip taktırmazsa örnek olan para cezası olarak 10 bin TL para cezası uygulamasına tabii olacak. Bilinçsiz hayvan sahiplenmenin önüne geçilebilmesi için caydırıcı bir ceza olduğu aşikâr.

Zorunlu cip uygulaması ile evcil hayvanlarının sokağa atılması, özellikle cins kedi ve köpek gibi hayvan hırsızlığının önüne geçilmesi, kayıp hayvanların bulunması durumunda sahiplerinin tespit edilebilmesi ve dijital ortamda hastalık takiplerinin sağlanabilmesi hedefliyor. Hayvan pasaportlarında da cip uygulanması zorunlu olacak ve evcil hayvanlarımızın artık basitçe çıkarıp atılan tasmalarından daha kalıcı bir kimliği olacak. Sokağa atılan hayvanların önüne geçilebilecek. Daha önce isteğe bağlı olmasından dolayı 225tl’ye yapılan işlemin 2021 yılı itibari ile 75tl gibi cüzi bir bedel karşılığında yapılabileceği belirtildi. Tarım Orman Bakanlığı kontrolünde serbest veteriner kliniklerinde uygulama yaptırılabilecek.

kedi mikro çip uygulaması

Peki, mikroçip taktırmanın küçük dostumuza bir zararı var mı? diye düşünüyorsanız kendinizi üzmeye hiç gerek yok!

Kesinlikle düşünüldüğü gibi ağrılı, sızılı ve çok acılı bir yöntem değil. Tıpkı kısa süreli bir aşı uygulaması gibi pirinç tanesi büyüklüğünde bir çipin deri altına uygulanma işlemi olacak.  Çip uygulaması için en az sekiz haftalık olması gereken evcil hayvanlara veterinerin onay vermesi durumunda mikro cip takılacak. Tamamen evcil hayvanları korumaya yönelik bir prosedür ve hiçbir zararı yok.  En çok yararlı olacağı nokta ise evcil hayvanlarımızın çalınma korkusu ile özgürlüğünü artık kısıtlamak zorunda kalmayacağımız. Çiplere hayvanın yaşı, cinsi, hastalıkları, geçmiş bilgileri, sahibi gibi bir çok veri yüklenecek ve her veteriner bu çip sayesinde barkod okuyucular sayesinde sahiplik kontrolü sağlayabilecek. Herhangi bir yasadışı işlem olması durumunda polislere haber verilerek yasal işlemler tamamlanacak ve kaçırılan, çalınan, kaybolan hayvanlar tespit edilerek sahiplerine geri teslim edilecek.  Çip uygulaması kesinlikle çok önemli, eğer herhangi bir şikâyet sonrası evcil hayvanınızın aşırı ses çıkarması vb. gibi durumlarda zabıta ekipleri şikâyete istinaden geldiğinde cip sorgusu yapamazsa çeşitli para cezaları yanında hayvana el koymaya kadar gidebilen yaptırımlar da gündemde. Şimdilik GPS özelliği bulunmayan çiplerde ileriki dönemlerde bu özellikte bekleniyor.

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler