Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri?

Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri?
Kediler

Başlıklar

Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri?

Kedilerde görülen gençlik hastalığı, panleukopenia virüsü kaynaklı görülür. Virüs, özellikle derilerinde ve bağırsaklarında ciddi sorunlar görülmesine yol açar.

Kedilerde gençlik hastalığı, kemik iliklerinde de ciddi rahatsızlıklara sebep olur. Virüs, kedilerde savunma hücreleri olarak bilinen beyaz kan hücrelerini tüketir. Tükenen beyaz kan hücreleri sonucu, vücut tamamen savunmasız hale gelir. Özellikle aşılanmamış yavru kediler, bu hastalığa daha sık rastlanır. Bağışıklık sistemi güçlü olmayan kediler de risk altında bulunur. İsmi gençlik hastalığı olsa da, her yaş grubundaki kedide bu rahatsızlık görülebilir.

Gençlik hastalığı, kediler arasında bulaşıcıdır. Hasta kedinin tükürük ya da idrarı ile diğer kedilere geçebilir. Gençlik hastalığı hızla yayılma özelliğine sahiptir. Çoğunlukla ölümle sonuçlanır.

Kedilerde Görülen Gençlik Hastalığı Belirtileri

Kedilerde gençlik hastalığı görülmesi, oldukça korkutucu bir durumdur. Bu hastalık, kedilerin bağışıklık sistemini çökertir ve kısa sürede ölmelerine sebep olur. Bu hastalığın görülmesi aşamasında, bazı önemli belirtiler ortaya çıkar.

Kediniz aşısızsa ya da bu belirtilerden birisini gösteriyorsa mutlaka bir veteriner tarafından tedavi edilmelidir. Bu hastalık aşılı olan kedilerde de görülebilir. Kedilerde gençlik hastalığı belirtileri, şu şekilde sıralanabilir:

  1. Aşırı hapşırma
  2. Burun ve göz akıntısı
  3. Yürüme zorluğu
  4. Dikkat eksikliği
  5. Depresyon
  6. Saklanma
  7. Yeme isteğinin azalması
  8. Yüksek ateş
  9. Kürkünün bozulması

Bu belirtilerden birisi ya da birkaçı görüldüğünde mutlaka uzman bir veterinerden yardım alınmalıdır.

Kedilerde Görülen Gençlik Hastalığının Tedavisi

Kedilerde görülen gençlik hastalığı, çoğunlukla ölümle sonuçlanır. Gençlik hastalığının tedavisi, birçok farklı şekilde yapılabilir. Bu tedavi şekilleri, genellikle destekleyici tedavilerden oluşur. Hasta kedilerin ciddi şekilde sıvı kaybı yaşadığı görülür. Yaşanan sıvı kayıplarında, sıvı takviyesi verilmesi önemlidir.

Bunun dışındaki tüm tedavi yöntemlerine, veteriner tedavisi sonucu karar verilir. Kedilerde gençlik hastalığı tedavisi farklı şekillerde olabilir. Uygun tedaviyi, kedinin sağlık durumu belirler. Gençlik hastalıklarının her kedide farklı şekilde olduğu görülür. Bu nedenle her kedi için farklı tedavi yöntemi uygulanması gerekir.

Kedi hastalıkları genellikle aşı ile önlenebilir. Bununla birlikte, kedilerde görülen gençlik hastalığının, kanıtlanmış bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Kedilerde Gençlik Aşısı

Kedilerde yaşanan gençlik hastalığı, sonu ölümle bitmesi muhtemel, tehlikeli bir rahatsızlıktır. Uygun tedaviler ile desteklenmediğinde, kedilerin bağışıklık sistemi, oldukça hızlı bir şekilde çöker. Gençlik aşısı, bu hastalığa karşı yapılan bir kedi aşısıdır. Veteriner desteği ile kedi aşı takviminde mutlaka bulunması gerekir.

Kedilerde gençlik hastalığı belirtileri, farklı semptomlar halinde kendini gösterir. Görülen belirtiler hangi düzeyde olursa olsun, mutlaka uzman bir veterinerden yardım alınmalıdır. Kedilerinizin tüm aşılarını veteriner kontrolünde yaptırmanız, gençlik hastalığına yakalanma oranını da ciddi oranda düşürür.

Evde ya da bahçede birden fazla kedi besleyen kişiler, gençlik hastalığına yakalanmış olan kediyi, karantinaya almalıdır. Kedi sürekli gözlem altında tutulmalı ve anormal bir durumda, acil şekilde veterinere götürülmelidir.

Kedilerde Gençlik Hastalığı İyileşir mi?

Kedilerde görülen gençlik hastalığı, %80 oranında ölümle sonuçlanır. Klinik belirtilerin ortaya çıkmasının ardından 2 gün geçmelidir. 2-6 aylık kedilerde ölüm oranları daha yüksektir. Bu yaştaki kedilerin bağışıklık sistemleri daha zayıftır. Kedilerde gençlik hastalığı, birçok farklı belirti ile kendisini gösterir.

Hastalığın akut dönemini atlatabilen kediler, yaklaşık 1 hafta içinde iyileşir. İyileşme süreçleri yavaş ve kesin sonuçlar halinde şekillenir. Hastalığı atlatan kediler, herhangi bir belirti göstermeksizin tamamen iyileşir.

Sağlıklı kedilerden alınan kanın, hasta kediye aktarılması bu hastalıkta en kesin tedavi yöntemidir. Hastalığı atlatan kediler, 1 ay boyunca karantinaya alınmalıdır. Bu süreçte halen virüs yaymaya devam etmektedirler.

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler