Başlıklar
KEDİLER NE ZAMAN KISIRLAŞTIRILMALIDIR?
Kediler ne zaman kısırlaştırılmalı sorusunun cevabı konusunda ortaya pek çok farklı zaman dilimleri atılmaktadır. Bu da kedi sahipleri için akıl karıştırıcı olmaktadır. Erkek kediler için kısırlaştırma dönemi en erken 5,5 ya da 6.ayıdır. Dişi kedilerin kısırlaştırma dönemi ise 8-14 haftalıkken yapılabilmektedir, fakat bazı veterinerler erkek kediler gibi 6.ayın beklenmesi gerektiğini belirtmektedir. Yapılan araştırmalara göre dişi kedilerin 8-14 haftalıkken kısırlaştırılması ile 6.ayında kısırlaştırılması arasında herhangi bir fark olmadığını ortaya koymaktadır. Bazı veterinerlerin 6.ayın beklenmesini önermesinin herhangi bir bilimsel bir araştırması yoktur. Bu nedenle, gönül rahatlığıyla dişi kedilerinizi 8-14 haftalıkken kısırlaştırabilirsiniz. Kedinizde herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece erken kısırlaştırma, kedinizin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Kedileri Kısırlaştırmanın Yararları
Kedileri kısırlaştırmanın yararları oldukça fazladır. Dişi ve erkek kediler için farklı yararlar sağlasa da ortak olarak ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilmiş olmaktadır. Kısırlaştırılmayan kediler, ev içerisinde davranışsal bozukluklar gösterebilmektedir. Bunun yanı sıra, çiftleşmedikleri dönemlerde ciddi sağlık sorunlarını da tetiklemektedir. Buna göre;
Kısırlaştırmanın dişi kedilere faydaları:
- Dişi kedilerde, çiftleşme olmadığı sürece yumurtalık kanseri riski ortaya çıkmaktadır; kısırlaştırma yapılırsa, bu risk tamamen ortadan kalkmaktadır.
- Dişi kedilerde, rahim kanseri oldukça sık görülen bir sağlık sorunudur, kısırlaştırma işlemi bu sorunu büyük ölçüde azaltmaktadır.
- Dişi kedilerin kızgınlık dönemleri, yılda 3 ya da 4 kez görülmektedir. Bu dönemlerde eğer, kediniz kısırlaştırılmadıysa oldukça hırçın davranışlar sergileyebileceği gibi aynı zamanda evden kaçma gibi davranışlarda da bulunabilir. Kısırlaştırma ile bu gibi durumların da önüne geçilmektedir.
- Kızgınlık döneminde çiftleşme yaşamayan dişi kediler, biyolojik hastalıkların yanı sıra psikolojik olarak da rahatsızlanmaktadır. Bu rahatsızlıklar; depresyon, kusma, yemek yememe, zayıflama ve aynı zamanda ishal gibi rahatsızlıklardır. Kısırlaştırılmış olan dişi kedide bu tür davranışlar, ortadan kalkmış olacaktır.
- Dişi kediler, kızgınlık dönemlerinde çiftleşme yaşayamadıklarında, meme kanseri ve aynı zamanda genital bölgelerinde patolojik sağlık sorunlarını da tetiklemektedir. Kedileri kısırlaştırmanın yararları içerisinde, en önemli etki sağlık sorunlarını engelliyor olmanızdır.
Kısırlaştırmanın erkek kedilere faydaları
- Erkek kediler, dişi kedilere oranla davranışsal olarak daha zordur. Kısırlaştırma ile erkek kediler daha uysal hale gelecektir.
- Kısırlaştırılmamış olan erkek kediler, işaret bırakmak için spreyleme denilen idrar bırakma işlemi yapmaktadır. Bu durum, ev içerisinde oldukça ağır bir idrar kokusuna neden olur. Kısırlaştırılma işlemi sonrasında, erkek kedilerde yer belirleme işlemi çok sık olmaz. Yaptıkları spreyleme işlemi de ağır bir kokuya neden olmaz.
- Erkek kedilerde, testis kanseri ve prostat sıkça görülen sağlık sorunlarıdır. Kısırlaştırma işlemi ile bu hastalıkların riskini tamamen kaldırabilirsiniz.
- Kısırlaştırma ile çiftleşme döneminde rastlanılan sorunlar ortadan kalkmış olur.
Kısırlaştırma Operasyonu Öncesi ve Sonrası
Kısırlaştırma operasyonu öncesi ve sonrası bakım isteyen bir işlemdir. Kısırlaştırma, genel anestezi ile yapılan bir ameliyattır. Genel anestezi ile yapılan ciddi bir ameliyat olmasına rağmen risk durumu oldukça düşüktür. Erkek kediler ile dişi kedilerde yapılan işlemler farklıdır. Erkek kedilerin ameliyat işlemi ve ameliyat sonrası, dişi kedilere oranla daha kolaydır. Erkek kedilerde, testisteler alınmaktadır. Dişi kedilerde ise hem yumurtalıklar hem de duruma göre rahim alınmaktadır. Bu nedenle, kesikleri erkek kedilere oranla daha büyük olduğu için bir gün klinikte yatırılabilmektedir. Erkek kediler ise aynı gün eve gönderilebilir.
Kısırlaştırma operasyonu öncesi ve sonrası kedinizi iyi gözlemlemeniz gerekmektedir. Ameliyat yerinde; şişme, kanama, akıntı ve benzeri durumlar görüldüğünde direk kliniğe başvurulmalıdır. Kediler, kısırlaştırıldıktan sonra hormonsal bir dengesizliğe düşebilmektedir. Bu durum ise kedinizin kilo almaya müsait hale getirmektedir. Bu nedenle, kısırlaştırmadan sonra beslenmesine oldukça dikkat edilmelidir.