Başlıklar
Kedilerde Bakım ve Beslenme
Kedilerde bakım içerisinde pek çok öğeyi barındırmaktadır. Bir kedinin bakımının içerisinde beslenme, tuvalet gibi pek çok faktör yer almaktadır. Her birinin süreci bambaşka olup kediye bağlı olarak da değişim gösterebilmektedir. Bu nedenle kedi bakımı hakkında genel bir fikir edinmek gerekmektedir. Kediye bağlı olarak değişecek durumlara hazırlıklı olmak açısından bu oldukça önem arz etmektedir. Özellikle 1 aylık olana kadar annenin çevresinde olan kediye sizin müdahale edebilmeniz pek mümkün olmayacaktır. Ancak sonrasında kedi bakıma muhtaç durumda olacaktır. Bu nedenle kendinizi bu süreye hazırlamanız gerekmektedir. Kedilerde beslenme bakım sürecinin ilk aşamasıdır.
Kediler İçin En Doğru Bakım Nedir?
Bakım kendi içerisinde alt başlıklara ayrılmaktadır. Bunun ilki beslenme olmakla birlikte aşı bakımı, kedinin temizliği için gerekli bakım ve tuvalet bakımı da gereklidir. 1 ayı geçen bir kedi annesinden uzaklaşmaya başlayacak ve sonrasında hayata atılacaktır. Bu aşamada kedinin size ihtiyacı vardır. İlk aşamada yaşına ve durumuna uygun besinlerin kedinin önüne konulması gerekmektedir. Kedilerde beslenme sağlandığı takdirde yavru bir kedi kısa sürede toparlanacak ve daha sağlıklı görünecektir. Özellikle kedi, anne sütü ile beslenemediyse bu aşama çok daha önemlidir. Ardından ise tuvalet sürecine alıştırılması gerekmektedir. Bu aşamada kedinin buna tek başına alışması pek görülmez ve bir destek ile bu süreç tamamlanabilir. Kedilerde bakım, tuvalet alışkanlığı sayesinde büyük bir aşama atlayacaktır. Sonrasında ise kedinin aşıları yaptırılmalıdır. Her aşının yaptırılması gereken süre aralığı farklıdır bu nedenle bir kedi pasaportu şarttır. Buraya yapılan aşılar belgelenir ve düzenli olarak takibi sağlanabilir. Son olarak ise düzenli olarak kedinin bakımı yapılmalıdır. Buna tırnak kesimi, tüy temizliği ve vitamin takviyesi gibi eklemeler yapılabilmektedir.
Kediler İçin Vitamin Kullanımının Önemi
Vitamin kullanımı sanıldığından çok daha önemlidir. Bazı kedilerde doğuştan vitamin eksikliği olabildiği gibi belirli zamanlara ve mevsim geçişlerinde de vitamin eksikliği yaşanması mümkündür. Kedilerde beslenme tipi de vitamin eksikliği yaratabileceği gibi doğal sebepler de olasıdır. Vitamin eksikliğini algılayabilmek mümkündür. Kedinin tüyleri daha fazla dökülüyor ise, kedinin gözlerinden halsizlik duygusunu alabiliyorsanız aslında kedinin vitamin ihtiyacı oldukça belirgindir. Kedilerde bakım, ilk aşamada vitamin gerektirmese de 6 aydan itibaren kedi vitaminleri düzenli olarak kullanılmalıdır.
Kedilerde Düzenli Malt Kullanımı
Kedi tüyü kedinin kendisi için de ciddi bir problemdir. Özellikle yalayarak temizliğini sağlayan bir hayvan olan kediler için tüylerin sağlığı önem arz etmektedir. Ancak bir kedi ve tüyleri ne kadar sağlıklı olursa olsun kedi tüylerini yaladığı takdirde ağzına tüylerin girmesi ve midesinde birikmesi mümkündür. Bu az tüylü kedilerde de geçerli bir durumdur ancak çok tüylü kedilerde süreç çok daha hızlı ilerlemektedir. Bunun çözümü ise vitamin ve malt kullanımı olarak görülmektedir. Kedi midesindeki tüyleri kusarak atmaktadır ancak bu her zaman mümkün değildir. Bu tüyleri kusma veya dışkı yolu ile atmasını sağlayacak takviyeler kedinin sağlığı açısından zorunludur. Kedilerde bakım yapılırken tüyler düzenli olarak taranmalı ve sonrasında olabildiğince tüy temizlenmelidir.
Doğru Mama Seçimi
Kediler için mama seçimi hem yaşa hem de kedinin zevkine göre değişim gösterebilmektedir. Öyle ki bazı kediler her mamayı yememektedir ve bunu deneme yanılma yolu ile anlamak mümkündür. Aynı zamanda alerji faktörünü de göz ardı etmemek şarttır. Kedilerin alerji durumlarına göre mama kullanımı sınırlandırılmalıdır. 6 aylık ve 1 yaş dönemi arasında mamalar değişim gösterse de 1 yaşından sonra kedilerde beslenme oturmaktadır.