Kedilerde Diyabet Hastalığı

Kedilerde Diyabet Hastalığı
Kediler

Başlıklar

Kedilerde Diyabet Hastalığı- Diabetes Mellitus

Kedilerde diyabet hastalığı sanıldığından çok daha yaygındır. Bunu oranlamak gerekir ise %1 oranına yakın bir orana sahip olduğunu söylemek mümkündür. Kedilerde diyabetin pek çok sebebi olabileceği gibi bu hastalık birden fazla yere de etki ederek daha olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle diyabet hastalığı erkenden teşhis edilmelidir. Bir kedinin bu hastalık ile yaşaması mümkün olsa da tedavisi en kısa sürede başlamalı ve doğru beslenmeye en kısa sürede geçilmelidir. 

Diabetes Mellitus Nedir?

Diabetes Mellitus diğer adı ile diyabet hastalığı, günümüzde kedilerde sık rastlanan bir hastalığa dönüşmüştür. Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen ve insanlarda da görülen bu hastalık kedilerde birtakım sebepler nedeni ile artış göstermiştir. Kedilerde diyabet hastalığı kedi vücudunun gerekli insülini üretememesidir. Bu aslında bir hormon bozukluğudur ancak tüm vücudu etkilemektedir. Kedilerin vücudunda yer alan hücreler glikoz ihtiyacını karşılayamaz ise çalışması yavaşlar ve bu durum tüm vücut için olumsuz bir sonuca doğru gider. Bunu belirtiler ile anlayabilmek mümkündür. Önemli olan erkenden tespit etmek ve çözümünü de erkenden gerçekleştirmektir. 

Kedilerde Diyabet Hastalığı Ne Kadar Sıklıkla Görülür?

Ortalama olarak çevrenizdeki ortalama 500 kediden birinde görüldüğü bilinen bu hastalık özellikle kedi popülasyonunun yüksel olduğu ülkemizde yaygın bir hal almıştır. Vücudun yeterli insülini üretememesi ya da insüline karşı tepkisiz kalınması temel sebeptir. Bu hastalık insanda odluğu gibi kedide de çözüme sahiptir. Bu çözüm ilaç yolu ile olduğu gibi aynı zamanda düzenli beslenme de önem arz etmektedir.  

Kedilerde 3 tane diyabet tipi bulunur. Bunların çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak da hayat kurtarıcı olacaktır. Kedilerde diyabet hastalığı tip 1 insüline tamamen bağımlı olan ve bunu dışarıdan alması gerekenlerdir. Tip 2 kediler ise ilaç yolu ile bunu çözebilmektedir çünkü burada yeterli insülin salgınsa da vücudun bunu kullanamama problemi bulunmaktadır. Tip 3 ise geçici olarak adlandırılır ve kedinin bağışıklık sistemi yeniden düzenlenerek kedi ömür boyu bu problemden kurtulabilir. 

Bir Kedinin Diyabet Hastası Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde diyabet hastalığı kendisini muhakkak göstermektedir. İlk aşamada şeker ihtiyacını karşılamak için çok fazla yemek yiyen bir kediden söz etmek mümkündür. Ardından ise kedi bir anda ciddi bir kilo kaybı gösterecektir. Bu da kedinin enerjisinin azalmasına ve adeta gözlerinin ışığının gitmesine kadar ilerleyecektir. Kedi çok yemek yemesine rağmen ciddi bir kilo kaybı yaşıyorsa bu sizi muhakkak düşündürmelidir. 

Aynı zamanda su içme ihtiyacı da artacaktır ve sık sık tuvalet yapıyor ise bu da dikkat çekicidir. Kediler normalde idrarlarını her gün belli oranda yaparlar ve bundaki ciddi bir artış rahatça gözlemlenebilmektedir. Ancak mevsimsel faktörler ve sıcaklık durumu da incelenmelidir. Bu belirtinin her zaman diyabet hastalığı olması gerekmez. 

Diyabet Hastası Olan Bir Kedi İçin Neler Yapılmalıdır?

Teşhis yapıldıktan sonra tedavi sürecine en kısa sürede başlanmalıdır. Kedinin günlük hareket oranı arttırılmalıdır. Bu insülin ihtiyacını azaltırken olumlu sonuçlar sağlayacaktır. Aynı zamanda kedi ciddi bir diyete sokulmalıdır. Kedilerde diyabet hastalığı tip durumuna bağlı olarak ömür boyu diyet ihtimalini ortaya çıkarabilmektedir. Günlük alınması gereken kalori hesap edilmelidir ve yumuşak yiyecekler yedirilmemelidir. Bazı durumlarda kedilere dışarıdan müdahale yapılması gerekmektedir. Bu iğne olabileceği gibi aşı da olabilmektedir. Kedilerde diyabet hastalığı için kedi sahibi de eğitilmelidir. İlaçların düzenli kullanımı ve bunların sonuçları sahibi tarafından titizce takibe alınmalıdır.  

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler