Başlıklar
KEDİLERDE DAVRANIŞ PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Kedilerde davranış problemleri, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkmakta ve bir uzman desteği ile tedavi edilebilmektedir. Kedilerin davranış problemleri farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Kediler doğduktan 3 hafta sonrasında, çevresini keşfetmeye başlar. Bu süreç 16.haftasına kadar sürer ve bu süre içerisinde sosyalleşmeye başlarlar. Eğer bu süreç içerisinde, yeterli etkileşimi alamayıp, yalnız kalırlarsa davranış bozuklukları başlar. Davranışsal bir bozukluğu olmayan bir kedide gözlenmeye başlanan bozuklukların nedeni ise; ev içerisinde olan değişiklikler mesela yeni kedi alınması gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Kedilerde görülen pek çok farklı davranışsal bozukluklar bulunmaktadır.
Kedilerde Davranış Bozuklukları
Kedilerde davranış problemleri türüne göre kedinizde ciddi sağlık sorunlarını tetikleyecek önemli bir sorundur. Kedilerde görülen davranış bozuklukları;
- Depresyon
- Agresyon
- Anksiyete
- Pica Sendromu
- Obsesif Bozukluk
- Materal Davranış Bozukluğu
- Cinsel Davranış Bozukluğu şeklinde sıralanabilmektedir.
Kedilerde Görülen Agresyon:
Kediler kendilerini tehdit altında hissettiklerinde, iç güdüsel olarak kendilerini korumak için hırçın davranışlar sergileyebilirler. Bu durum oldukça normal karşılanan bir durumdur. Fakat, kediniz bunu ortada bir tehdit yokken ve sık sık yapıyorsa; kediniz ruhsal olarak bir sorun yaşıyor demektir. Bu tip durumlarda kediler; yanlarına kimseyi yaklaştırmaz ve oldukça saldırgan davranırlar. Bu tip davranış bozukluklar; genellikle ev değişikliği yapıldığında, eve yeni nesne alındığında ya da kendisini tedirgin edecek bir durum yaşadıktan sonra ortaya çıkmaktadır.
Kedilerde Görülen Anksiyete
Kedilerde görülen anksiyete sorunu; Kedilerde davranış problemleri arasında sıkça karşılaşılan bir durumdur. Kedi, kendini oldukça tedirgin ve güvende değilmiş gibi hisseder. Aşırı derecede kaygı üretir ve buna bağlı olarak endişeli olur. Anksiyete tedavi edilmezse, kediniz için oldukça ciddi sorunlara neden olabilir. Özelikle kendisine zarar vermeye başlar. Kedinizde anksiyete başladıysa; kendisini sakinleştirmek için yalamaya başlar, bu yalanma işlemi normal kedi davranışlarından farklıdır. Bilimsel olarak; kediler yalandıklarında beyinlerinde bir uyarı meydana gelir ve bu uyarı sayesinde kedilerin vücudunda bir sakinleştirici madde salgılanır ve kedileri sakinleştirir. Anksiyete olan kediler de kendilerini sakinleştirebilmek için oldukça fazla ve sert bir şekilde yalanarak, kendilerine zarar verirler. Bunun yanı sıra Ansiyete ilerlemiş olan kediler, beslenmeyi de kesebilmektedir. Geri dönüşü olmayan durumlara girmeden, kedilerde görülen anksiyete tedavi edilmelidir.
Pika Sendromu Olan Kediler
Pika sendromu olan kedilerde görülen davranışsal, beslenme davranışları ile kendini göstermektedir. Pika sendromuna girmiş olan kedi, gıda dışında nesneler ile beslenmeye çalışır. Bunlar; tel, bant, kumaş pamuk ya da toprak gibi kendinize zarar verecek nesnelerdir. Genellikle erken sütten kesilen kedilerde ortaya çıkan bir bozukluk olsa da şiddet görmüş kedilerde de kendini göstermektedir.
Kedilerde Görülen Obsesif Bozukluk
Obsesif bozukluk, kedilerin takıntılı bir davranış sergilemesidir. Kedilerde davranış problemleri arasında yer alan obsesif bozukluk; genellikle stres altında olan kedilerde görülmektedir. Kediniz sürekli olarak aynı şeyleri takıntılı bir şekilde yapıyorsa, obsesif bozukluk yaşıyor olabilir.
Kedilerde Görülen Davranış Bozukluğu Çözümleri
Kedinizi öncelikle gözlemlemeniz gerekmektedir. Çünkü kediler zaten iç güdüsel olarak, yalanma ya da korunma tarzı davranışlar sergileyebilir. Sizin burada yapmanız gereken, bu davranışları ne sıklıkta ve yerine göre yapıp yapmadığını taki etmektir. Kedilerde görülen davranış bozukluğu çözümleri için kesinlikle bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Evde yapılan bir değişiklik ya da farklı olaylardan sonra kedinizde davranış bozukluğu gözlemlediyseniz, bir uzmana gitmeden önce kedinizi tedirgin eden ya da bu duruma iten durumu ortadan kaldırmayı deneyin. Davranış bozuklukları, kedinin durumuna ve davranış bozukluğunun türüne göre ilaçlı ya da ilaçsız olarak tedavi edilebilmektedir.