Muhabbet Kuşlarında Üreme

Muhabbet Kuşlarında Üreme
Kuşlar

Başlıklar

Muhabbet Kuşlarında Üreme ve Yumurtlama

Farklı renkleri, yetenekleri, geveze ama tatlı sesleriyle yıllar yılı etkilemeyi başarmıştır Muhabbet Kuşları, bugün dünyada birçok insan Muhabbet kuşlarının evlerinde yaşattıkları huzurdan faydalanmaktadır. Kimisi ailesi gibi görür, kimisi çocuğu, kimisi hane üyesi olarak benimsemiştir bu kuşları. Bu göz alıcı, büyüleyici kuşların anavatanı Avusturalya ormanlarıdır, fakat zamanlar insanoğlu bu kuşları evrim geçirmelerine neden olmuş ev kuşu olarak yetiştirmiş, hatta bazıları dile gelip insani kelimeler konuşmuş, konuşmaya da devam etmektedir. İçgüdüsel olarak muhabbet kuşları da esaret altında olsalar dahi nesillerini devam ettirmektedir, ülkemizde olduğu gibi. Muhabbet kuşları yetişkinlik çağlarında senede 3 veya 4 defa kuluçkaya yatabilirler. Fakat uzmanlar senede bir kez olmasını tavsiye ediyorlar, ne yazık ki istismara açık bir mevzudur.

Muhabbet Kuşlarında Çiftleşme

Muhabbet kuşları nesillerini devam ettirmek için esaret altında dahi olsa üremeye devam eden canlılardır. Bu kuşların üremesi ve yavru sahibi olmaları için bir takım şartların olgunlaşması gerekir.

Her canlıda olduğu gibi kaliteli besin, doğru gıda sağlıklı bir bünye ve daha da önemlisi sağlıklı yavrulama ve yavrular anlamına gelir. Muhabbet kuşları için de beslenme hayati bir önem ve kaliteli yavru anlamını taşır. Buradaki kalite yavruların sağlıklarıdır.

Muhabbet kuşu çiftleşmesinde, en önemli bir diğer faktör kuşunuza seçeceğiniz eşin cinsidir, farklı cinsten seçmiş olduğunuz muhabbet kuşundan doğacak yavrular ölüm anlamını taşır. Ayrıca muhabbet kuşlarında çoğu hayvanda olduğu gibi seçici taraf dişi muhabbet kuşudur. Dişi kuşun istemediği bir erkek ne kadar yan yana koyarsanız koyun, çabanızı beyhude kılacaktır.

Muhabbet Kuşlarının Üremesinde Ortamın Önemi

Muhabbet kuşları insanlar gibi mahrem alanlarına önem veren canlılardır. Bu özel hayvanlar çiftleşmeden önce onlar için ayarlanmış ortamın istedikleri gibi olması önemli bi husustur, zira güneş ışınları ve ortam ısısı 28 derece olması gerekli şartların ilk aşamasını oluşturmak demektir. Muhabbet kuşları gün ışığına ve ısısına hassas bir zaaf duyarlar.

Ayrıca muhabbet kuşları onları rahatsız edecek ses ve gürültü kalabalığında stres altında olur ve bu da başarısız bir yavrulama dönemine sebep olabilir. Bu yüzden muhabbet kuşları için huzurlu, mümkünse sessiz içerisinde kuluçka yuvaları olan bir ortam sunulmalıdır. Kuşlarınız için tüm bu şartları onlar için sunduğunuzda erkek muhabbet kuşu, dişi muhabbet kuşuna kur yapmaya başlayacak yeni yuvanızın temelleri atılmaya başlanacaktır. Erkek kuş dişinin ona gönlünü vermesini sabırla bekleyecek, oyuncaklarıyla oynayacak ve kibarca onun dikkatini çekmeye çalışacaktır bu dönemde, daha sonra kuluçka dönemi izleyecek bu süreci.

Muhabbet Kuşlarında Yumurtlama

Çiftleşme aşamasının ardından muhabbet kuşları 12 ila 15 günün sonunda 4 – 6 arası yumurtaya sahip olacaktır. Kuşunuzun bu yumurtaları üreteceği uygun bir kuluçka alanı olmalıdır, kafesin içerisinde. Dişi kuş ilk yumurtanın ardından kuluçka dönemine girmiş bulunur. Bu süreç her iki kuş için de yorucudur, fakat özellikle dişi kuş için çok sancılı bir dönemdir. Dişi kuş yuvadan yalnızca tuvalet ihtiyacı için ayrılacaktır bu süreçte.  Bu dönemde dişi yeme ihtiyacını eşinin ona getirdiği yem ile karşılar. Eğer erkek dişi ile ilgilenmez veya kafeste olağandışı durumlar yaşanırsa dişi yumurtalarına bakmaz hatta çok sinirlenirse yuvadan atar.

Ardından bu süreç normal seyrinde devam ettiği takdirde 20. Günde yavrular dünyaya gelmeye başlar. Yavrulara en büyük desteği anne göstermiş olsa bile erkek de en az dişi kadar ilgilenir yavrularla. Bu dönemde ebeveynlere vitamin takviyeli gıdalar vermek sürece olumlu sonuçlar ile yansır.

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler