Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı ve Beslenmesi

Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı ve Beslenmesi
Kuşlar

Başlıklar

Yavru Muhabbet Kuşu Bakımı ve Beslenmesi

Muhabbet kuşları genel anlamda ilgiye muhtaç zayıf kuşlardır. Kendi biyolojik sistemlerine göre soğuğa ve sıcağa bizden daha dayanıklı olabilir, fakat ani değişen hava şartlarında kolay hastalanabilirler. Yetişkin bir muhabbet kuşunun bile böylesine titiz bir bakım gerektirirken Yavru Muhabbet Kuşları çok daha hassastır.

Yavrular yumurtadan çıktıklarında pembe, tüysüz ve gözleri kapalı olarak dünyaya gelirler. Yavru muhabbet kuşlarını, doğumundan itibaren Albino, Lutino ya da standart bir Muhabbet kuşu olup olmayacağı gözlerinin renginden anlaşılabilir.

Albino ve Lutino Muhabbet Kuşlarının yeni doğduklarında göz çukurları deri rengindeki pembemsi bir renge sahip olurlar. Diğer cins muhabbet kuşlarının göz çukurlarında ise siyahlık olur. Bu şekilde doğacak yavrularınızın cinsini öğrenebilirsiniz.

Yavru muhabbet kuşları yem kırma aşamasına kadar ebeveynlerin bakımına muhtaç duyar. Kimi zamanlarda anne kuş ölebiliyor, bu durumlarda çoğu zaman baba kuş, bakıcı kuş özelliğini taşıyorsa eğer yavru kuşlarda annelik rolünü üstlenebiliyor. Anne kuş yavrusunu kursağında onun yemesi için lapa haline getirdiği yemi kusarak besler. Bu dönemde ebeveyn kuşlarda yumurta mamasının ihmal edilmemesi gerekiyor. Ebeveynler açısından yumurta kuş yüksek besin değeri olduğundan bu önemli bir husustur. Annenin yumurtalarının ya da yeni çıkmış yavruların üzerinde ısıttığı zamanlarda anne kuluçkası soğumaması için yuvadan ayrılmaz. Bu durumda baba kuş anne kuşu da besleme görevini üstlenir. Baba muhabbet kuşu kursağındaki yemi anne kuşun yerinden kalkmaması için yanına gider ağzına kusar. Hem anne hem baba muhabbet kuşu bu dönemde çok yorulur.

Yavru Muhabbet Kuşları henüz 30-35 günlük iken yuvadan atlar ve uçmak için çalışmalara başlar. Bu dönemde ebeveynleri onlara yem kırmayı öğretir. Yine aynı dönemde kafesinizde tel ızgara varsa kaldırmanız gerekir. Çünkü ebeveyn kuşlar yavrularına bazı zamanlarda yemliği döküp, yerden yem kırması için yavrularını teşvik etmeye çalışabilir.

Yeni doğmuş sayılacak kadar küçük olan yavru muhabbet kuşlarınıza daha sağlıklı olmaları için gıda takviyesi yapabilirsiniz, yavru muhabbet kuşlara yediğimiz birçok besini verebilirsiniz, bunların katkısız ve sağlıklarına zararlı olmayan gıdalar olmalarına dikkat edin. Muhabbet kuşlarına özellikle vermekten kaçınacağınız şey Ispanak ve Maydanoz olmalıdır. Bu gıdalar kuşlarınızı ishal yapıp, ölümlerine neden olabilir. Fakat elma, marul, havuç gibi gıdaları verebilirsiniz.

Henüz yavru dönemlerini atlatmamış olan muhabbet kuşlarının sularını yetişkin olana kadar ılık su koymaya özen gösterin, hatta gerekirse elinizle su içirin. Zira bazı durumlarda yavru muhabbet kuşlarının kursaklarında yem sert kalabilir ve su içmeyi ihmal edebilirler.

Ayrıca kuşlarınızın Kalsiyum almaları için Gaga Taşını kafeslerinde bulundurmakta daima faydası bulunur.

Kuluçka Döneminde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Kuluçka döneminde muhabbet kuşunuzu sık sık kontrol etmeniz olası bir kötü haberi engelleyebilir. Bazı zamanlarda anne kuş, şekilsiz ya da yavrunun üzerinde uzun süre oturmuş olabiliyor. Hazırladığınız follukta yeteri kadar talaş yoksa annenin ayakları yanlara açılıp yavrunun ölümüne ya da doğan kuşun çarpık bacaklı olmasına sebebiyet verebiliyor.

Bu yüzden arada bir anne muhabbet kuşunuzu nazikçe kontrol edebilirsiniz, fakat burada atlamamanız gereken bir unsur var. Hızlı ve onu korkutacak şekilde ani tepkiler verirseniz anne kuş folluktan kalkıp, bir daha yuvasına oturmamasına sebep olabilirsiniz.

Annesinin Bakmadığı Yavrular

Ebeveynin ya da sadece annesinin bakmadığı yavru kuşu beslemek için aparatınızın büyük olmamasına dikkat edin. Kimi zamanlarda da acemi anne yavruyu beslemeyi bilmediği için ölümüne sebep olabiliyor.

Hazırlayacağınız mamanın içerisinde: mısır unu, bir damla vitamin, yeteri kadar suyu karıştırıp hazırlayın. İsterseniz hazır olarak satın alabilirsiniz. Kürdan yardımıyla yavrunun ağzının kenarına koyduğunuzda yavrunun yediğini görebileceksiniz. Kursağı yeteri kadar dolan yavruyu nazikçe yuvasına koymadan önce burnunu ve ağzını incitmeden silmeyi unutmayın. Bu işlemi uzun tutmayın ki yavrunuz soğuktan ölmesin.

 

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler