Tavuklarda Mantar Hastalığı Tedavisi?
Kanatlı hayvanlarda sık gözüken hastalıklardan biri de mantar hastalığıdır. Özellikle kümes içinde bir arada yaşayan kanatlı hayvanların mantar hastalığını birbirine geçirme olasılığı yüksektir. Mantar hastalığını birbirine geçiren hayvanlarda; yumurta ve etine yerleşmesi sebebi ile sonuçları olumsuz olmaktadır. Özellikle en çok tercih edilen kümes hayvanı olan tavuklarda mantar hastalığı sık karşılaşılan bir durumdur. Bunun asıl sebebinin, tavuk yaşamını dikkatli şekilde takip etmeme sonucu yayılmasıdır.
Tavuklarda mantar hastalığı tedavisi, farklı yöntem ve tekniklerin uygulandığı bir süreci de içine alır. Burada tavuktaki gelişimin ve değişimin yakından takip edilmesi şarttır. Söz konusu takibin yapılması için tavuklara verilen yemlerde seçici olunması elzemdir. İşlenmiş yem gibi faktörlerin içeriklerine iyi bakılarak verilmesi mantar hastalığının önüne geçmek için idealdir. Elbette ki tavukların barındığı alanların da ıslak veya nemli olmaması da hastalığın önünü kesmektedir. Söz konusu etkenleri yerine getirmek tedavi aşamasının ilk adımlarından biridir.
Tavuklarda Mantar Hastalığının Tedavi Yöntemleri
Tavuklar genel olarak birden çok beslendiği için bakımlarının yapılmasında ekstra hijyenik ve dikkatli olunması elzemdir. Zira bu etkenlere dikkat edilmediği takdirde mantar hastalığına yakalanma problemi yaşanabilir. Peki, mantar hastalığına yakalanmış tavukların tedavisi nasıl olur? İşte işe yarayacak ayrıntılar!
- Tavuklarınızı mutfak gıdaları ile beslemeyin ve tavuk yemlerinin taze olduğundan emin olun
- Tavukların barındığı kümes ortamının ıslak veya nemli olmadığından emin olun
- Tavuk altlıklarının kuru olması ve ortamın havadar olması elzemdir
- Tavuk sularına sirke karıştırmak parazit gibi etkenlerin önüne geçerken, mantarı önlemeye yardımcı olur
- Probiyotik ürünler mantar hastalığını kesme konusunda ilk sıradadır
- Veteriner hekim kontrolü ile ilaç tedavisine başlamak ise en kesin sonuçtur
Tavuklarda mantar hastalığının tedavisi sırasında hijyen koşullarında dikkat etmek gerekmektedir. Elbette ki tavuklar mantar hastalığını birbirlerine yayma süreleri hızlıdır. Bu durumda mutlaka alanında profesyonel bir veteriner hekimden yardım alın. Veteriner hekimin sunmuş olduğu ilaçlar ve diğer tedavi türleri sonucu hastalık en kısa zamanda cevap verecektir. Bunun yanı sıra tavuklarda gözüken mantar hastalığı da belli yerlerde olabilir. Bunlar; baş, ibik, ayak ve vücut olarak karşımıza çıkmaktadır.
Veteriner tarafından sunulan ilaçlar bölgesel olarak kullanıldığı zaman hastalık hızlı şekilde geçmektedir. Özellikle tavuklarda mantar hastalığının belirtileri konusunda bilgi sahibi olmak, bu sorunun erken teşhisi bakımından önemlidir. Unutmamak gerekir ki tavuklarda mantar tedavisi söz konusu olduğu zaman erken teşhis hayati derecede önemli bir unsur olarak karşımıza çıkar!
Tavuklarda Mantar Hastalığının Belirtileri
Kümes hayvanı olan tavuklarda mantar hastalığı sık karşılaşılan bir durumdur. Mantar hastalığı yaşam alanı ve beslenme ile gerçekleşebileceği gibi bulaşı olarak da karşımıza çıkar. Elbette ki mantar hastalığını almış olan tavuklarda belli başlı belirtiler, hayvanın hasta olduğunu ortaya çıkarır. Söz konusu belirtiler aşağıdaki gibidir.
- Kanatlarda ki orantısız hareketler
- Nefes alırken zorlanma, seslerinde ki bozukluk ve solunum problemi
- Yemek yememek ve kilo kaybı
- Dışkılarında ki renk değişimi
- Bitkinlik
- Yumurtlama da azalma
Tüm bu belirtiler sonucu tavuğunuzun mantar hastalığına yakalanma riski yüksektir. Elbette ki bölgesel olarak da gözle görülür faktörler meydana gelir. Bu faktörler; baş, ibik ve ayaklarda ki beyazımsı döküntülerdir. Söz konusu belirtilerin çıkması ve tavuğunuzda ki semptomların oluşması sonucu veteriner hekim ile tedavi sürecine başlamak elzemdir. Tedaviler hızlı şekilde cevap vermesi sonucu tavuğunuz sağlığına hızla kavuşacaktır. Bu noktada tavuklarda mantar hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bilgiden hareketle bu hastalığın bir an önce tedavi edilmesi, çok daha büyük boyutlu sorunların engellenmesine olanak tanıyacaktır.