Tavuklarda Koriza Hastalığı ve Tedavisi?

Tavuklarda Koriza Hastalığı ve Tedavisi?
Kümes Hayvanları

Tavuklarda Koriza Hastalığı ve Tedavisi?

Birçok kümes hayvanında farklı özelliklere sahip hastalık türleri mevcuttur. Bu hastalıklardan birisi de tavuklarda görülen koriza hastalığıdır. Tavuklarda koriza hastalığı sıkça görülen bir hastalık türüdür. Ayrıca birçok farklı türdeki kümes hayvanlarında bu hastalık görülebilmektedir. İnfeksiyöz koriza; Avibacterium paragallinarum’dan kaynaklı olarak tavuklarda ortaya çıkan etkili bir enfeksiyon türüdür. Oldukça şiddetli bir hastalık seyri koriza hastalığının temel özellikleri arasında yer almaktadır.

Tavuklarda koriza hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Aynı zamanda tavuklar arasından bulaşması da kolaydır. Bu hastalık genellikle gözlerde akıntı, öksürme gibi faaliyetlerle hayvanlardan hayvanlara bulaşır.  Bu hastalık bakteriyel bir hastalık çeşididir. Ancak bu hastalık ne kadar tehlikeli türden bir hastalık olsa da ölüm oranı oldukça düşüktür. Türkiye’de son yıllarda bu hastalıktan ölen tavuk sayısı çok fazla değildir. Bunun sebebi bu hastalığın çok fazla ölümcül bir hastalık olmamasıdır.

Ölümcül bir hastalık olmasa da koriza hastalığı bulaşması kolay olan bir hastalıktır. Bu sebeple kümesinizdeki tavuklarınızın neşesi kaçacaktır. Bu hastalığa yakalanan hayvanlar yüz bölgesinde ve baş bölgesinde şişkinlikler meydana gelmektedir. Gene bu hastalığa yakalanan hayvanlarda burun bölgelerinde akıntılar olmaktadır. Hastalık genel olarak solunum ve dolaşım yolları sisteminden bulaşmaktadır. Elbette ki tavuklarda bu hastalıkla mücadele etmek için öncelikli olarak bu hastalığın belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir.

Tavuklarda Koriza Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Koriza hastalığının kümesimizdeki tavuklara bulaşıp, bulaşmadığını anlamanın birçok yolu vardır. Bu hastalık bakteriyel türden bir hastalıktır. Bu hastalık bulaştığı zaman tavukların burun bölgesinde sürekli olarak akıntılar meydana gelmektedir. Bu akıntıları takiben baş ve boyun bölgelerinde büyük şişkinlikler oluşmaktadır. Bu oluşan şişkinlikler tavuklara şiddetli ağrılar yaşatmaktadır. Bu belirtileri takiben sıkça görülen belirtilerden birisi de gözlerdeki akıntılardır.

Koriza hastalığı ile efekte olmuş olan tavukların gözlerinden sıkça akıntılar gelmektedir. Aynı zamanda göz kapaklarında şişkinlikler oluşmaktadır. Buna ek olarak göz kapakları büyümektedir. Bu belirtilerin hepsine ek olarak bu hastalıkla enfekte olmuş tavuklar da şiddetli öksürük vakaları da görülmektedir. Hayvanların üst solunum şiddeti ciddi derece zarar görür. Koriza hastalığına yakalanan tavukların solunum yollarında da sıkıntılar oluşmaktadır.

Tavuklarda ciddi derece solunum yolu sıkıntı yaşanmaktadır. Nefes almakta son derece güçlük çekerler. Burundan gelen akıntılarda birçok etken bulaşıcı madde bulunmaktadır. Bu etken maddelerin neticesinde hastalık birçok çiftlikteki tavuklara sıçramaktadır. Bu hastalığın sonucu olarak tavukların yumurta verimliliğinde düşüşler yaşanmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında tavuklarda koriza hastalığının belirtileri aşağıdaki gibi özetlenmektedir:

  • Ani gelişen kilo kaybı
  • Su ve yem tüketiminin azalması
  • Göz bölgesinde kızarıklık ve sulanma gözlenmesi
  • Özellikle göz ve burun kısmında sarımsı akıntının oluşması
  • Gözaltı bölgesine yakın yerlerde bir de sakal bölgesinde ödemin oluşması

Korizo Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde hastalıkların teşhisleri laboratuvarlarda yapılan özel testlerle yapılmaktadır. Bu özel testler günümüzde son derece gelişmiş testlerdir. Tavuklarda koriza hastalığının teşhisi de gene bu özel testlerle yapılabilmektedir. Erken tanı hastalıkta önemlidir. Bu sebeple tavuklarımızı test yaptırmamız gerekmektedir. Klinik belirtilerde teşhis için son derece önemlidir.

Hatta teşhis koymada birinci ön koşuldur. Ancak asıl teşhis klinik belirtilerden sonra yapılacak olan özel laboratuvar testlerinin sonucunda ortaya konulacaktır. Bu testlerin sonucunda hastalığın tedavisi için belirleyici yol haritası çizilecektir. Bu sebeple teşhis testi son derece önemlidir. Eğer ki kümesinizdeki tavuklar klinik belirtileri taşıyorlarsa sizde tavuklarınıza teşhis amaçlı test yaptırmanız gerekmektedir. Test ne kadar erken yapılırsa hastalık o seyirde erken tedavi edilebilir

 

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler