Tavuklarda Gece Biti ve Korunma Yolları

Tavuklarda Gece Biti ve Korunma Yolları
Kümes Hayvanları

Başlıklar

Tavuklarda Gece Biti ve Korunma Yolları

Bitler, tavuklarda oldukça yaygın gördüğümüz dış parazitlerdir. Oldukça yayılımcı olan bitler diğer tavuklar, yabani kuşlar, kemirgenler ve diğer canlılar aralığı ile ortamdan ortama çok kolay bir şekilde yayılır. Bir süre dışarıda yaşama şansları olan bitler çoğunlukla kanatlılarda tüyler arasında ve deri üzerinde yaşar. Bir kısmını görme şansınız olsa da, büyük oranda kendilerini gizlemeyi başarmışlardır. Tavuklarda en sık karşılaştığımız bitlerin başında gece biti veya kırmızı bit olarak adlandırılan bit gelir. Bu dış parazitin bilimsel ismi ise Dermanyssus gallinea’dır.

Gece biti veya diğer ismi ile kırmızı bir özellikle yumurtacı tavuklarda daha yaygın bir şekilde karşımıza çıkar. Yaşam siklusunda 1 larva ve 2 nimf dönemi vardır. Yaşam siklusunu uygun şartlarda yaklaşık 1 hafta içerisinde tamamlar. Yetişkinlik dönemi ise yaklaşık olarak 14-15 gün sürmektedir. Bu bitin üreyip çoğalması için en ideal koşullar 15 ila 35 derece sıcaklık ve %60-70 arasında nemdir. Gece bitleri gündüzleri genellikle kümeste bulunan yarık, çatlak ve deliklerde yaşamlarını sürdürür ve buralara saklanırlar. Gece ise bulundukları yerlerden çıkarak tavuklara yerleşir ve kan emerler. Beslenmelerini tamamlamaları ise birkaç saat sürer. Yeni kan emmiş olan bitler kırmızı renkte görülür ve kırmızı bir ismini buradan alır. Özellikle hayvan refahı açısından sorun teşkil eder.

Tavuklarda Gece Biti Belirtileri

Yoğun gece biti olan kümeslerde direk olarak bitleri görmek mümkündür. Bunun yanında tavuklarda da çeşitli belirtilere neden olan. Öncelikli olarak yoğun bit sorunu olan tavuklarda bir huysuzluk ve irrite olma durumu söz konusudur. Tavuk sürekli olarak hareket ve bir yerlere sürtünme halindedir. Aşırı yoğun durumlarda ise anemi ve hatta ölüm görülebilir. Tavuk bitlerinin diğer önemli bir özelliği ise bir vektör olarak görev yapabilmesidir. Kanatlılarda çok ciddi sorunlara neden olan Salmonella, Newcastle Disease, Kanatlı Kolerası, Kanatlı Tifosu ve Çiçek Hastalığı gibi hastalıkların yayılması ve bulaşmasına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda özellikle ticari işletmelerde verim üzerine olumsuz etkileri vardır ve ekonomik kayıplara sebebiyet verir. Bunun yanında bit olan sürülerde kanibalizm sorunları çok daha yaygın olarak görülmektedir.

Tavuklarda Gece Tedavisi ve Çözüm Önerileri

Gece biti sorunu ile mücadelenin çok kolay olduğunu söyleyemeyiz. Biraz zor ve uzun bir süreçtir. Günümüzde hayvanlara direk kullanılabilen birçok bit ilacı olduğundan dolayı çözüm biraz daha kolaylaşmıştır. Öncelikli olarak bir kontrol planlaması yapılmalı ve ilaçlar seçilmelidir. Kümeslerde hayvan bulunduğunda veya bulunmadığında kullanılacak ilaçlar farklıdır. Aslında en doğrusu kümeste bulunan tavukları ilaçlayarak daha önce ilaçlanmış olan bir kümese yerleştirmek ve 1 hafta ara ile birkaç kez ilaçlamaya devam etmektir. Bunun yanında kümeslerin temizliği ve ilaçlanması da önemlidir.

Gece bitleri bir tavuk olmasa bile uzun süre delik ve yarıklarda yaşayabilir. Bu nedenle kümeslerde bitlerin yaşayabileceği alanlar varsa kapatılmalı ve ilaçlanmalıdır. Hem fiziksel hem de kimyasal temizlik yapılmalıdır. Kümeslere yeniden hayvan konulmadan önce ise temizliğinden emin olmak gerekir.

 

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler