Sığırlarda Mastitis (Meme İltihabı) Hastalığı Nedir ?

Sığırlarda Mastitis (Meme İltihabı) Hastalığı Nedir ?
Sığır - Buzağı

SIĞIRLARDA MASTİTİS

MASTİTİS TANIMI

Sığırda görülen mastitis, tüm dünyada süt sığırlarının en önemli bakteriyel hastalıklarından biridir.  Mastitis, süt üretiminin azalması, süt bileşimindeki değişiklikler, atılan süt, artan ikame maliyetleri, ekstra işçilik, tedavi maliyetleri ve veterinerlik hizmetlerinden kaynaklanan süt ürünleri üreticisi ve süt işleme endüstrisindeki büyük ekonomik kayıplara neden olur.  Konakçı, patojen ve çevresel faktörler dahil olmak üzere birçok faktör mastitis gelişimini etkiler; bununla birlikte, meme bezinin iltihabı genellikle meme bezinin bir veya daha fazla bulaşıcı (Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Corynebacterium bovis, Mycoplasmsa bovis, vb.) veya çevresel (koliform bakteri, çevresel) tarafından yapışması, istila edilmesi ve kolonizasyonunun bir sonucudur. Streptococcus türleri ve bazı koagülaz negatif Staphylococcus türleri, diğer birçok küçük patojen) mastitis patojenleri.

Hastalığın Etiyolojisi

Genelde hastalıklarda göz ardı edilse de hastalığım etiyolojisini öğrenmek oldukça faydalıdır.  Sığır mastitinden 135’den fazla çeşitli mikroorganizma tanımlanmıştır. En yaygın sığır mastitis patojenleri bulaşıcı ve çevresel mastitis patojenleri olarak sınıflandırılır. Bu sınıflandırma, doğal ortamlarındaki dağılımlarına ve doğal ortamlarından süt ineklerinin meme bezlerine bulaşma şekline bağlıdır.  Çevresel veya bulaşıcı olarak tüm patojen listelerinin kesinlikle çevresel veya kesinlikle bulaşıcı olmayabileceğini belirtmek önemlidir; bazıları her iki yolu da iletebilir. Çevresel mastitis patojenleri ineğin çevresinde bulunur ve her an enfeksiyona neden olabilir.

Bulaşıcı mastitis

  • Çevresel mastitis patojenlerinin kontrol edilmesi zordur çünkü bunlar süt inekleri çevresinde bulunurlar ve meme bezlerine herhangi bir zamanda geçebilirler, oysa bulaşıcı mastitis patojenleri enfekte memede veya meme derisinde bulunur ve enfekte memeden enfekte olmayan memeye geçer.
  • Bulaşıcı mastitis patojenleri esas olarak enfekte olmuş meme bezlerinde veya ineğin meme derisinde bulunur ve sağım sırasında sağımcının eli veya sağım makinesi gömlekleri ile enfekte olmuştan enfekte olmayan meme bezlerine geçer. Mycoplasma spp. aerosol geçişi yoluyla inekten ineğe yayılabilir ve bakteremiyi takiben memeyi istila edebilir.
  • En sık bulaşıcı mastitis patojenleri koagülaz pozitif Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Mycoplasma bovis ve Corynebacterium bovis’tir. Bu farklı mastitis patojenlerinin neden olduğu mastitis prevalansı, sürü yönetimi uygulamalarına, coğrafi konuma ve diğer çevresel koşullara bağlı olarak değişir. Mastitisin bu farklı etken maddeleri, mastitin tedavisini ve önlenmesini zorlaştıran çok sayıda virülans faktörüne sahiptir.

Çevresel mastitis patojenleri

  • Tüm çevresel mastitis patojenlerinin kesinlikle çevresel olmayabileceğini ve bazılarının her iki yolu da (bulaşıcı ve çevresel) bulaştırabileceğini belirtmek önemlidir. Ancak bu organizmaların büyük çoğunluğu süt inekleri ortamındadır ve bu çevresel kaynaklardan laktasyon döngüsünün herhangi bir anında bir ineğin memesine geçerler.

Streptococcus uberis mastitis

  • Streptococcus uberis, emziren ve emzirmeyen inek ve düvelerde subklinik ve klinik mastitin önemli bir kısmını oluşturan çevresel mastitis patojenlerinden biridir.
  • Bu organizma, genellikle meme bezlerinin herhangi bir zamanda enfeksiyonunu kolaylaştıran yatak malzemesinde bulunur. Bazı raporlar ayrıca Streptococcus uberis’in bulaşıcı bulaşma olasılığını da belirtti.

Koagülaz negatif Staphylococcus türleri

Daha yakın zamanlarda, S. chromogenes, S. simulans, S. xylosus, S. haemolyticus, S. hyicus ve S. epidermidis gibi koagülaz negatif Staphylococcus türleri (CNS) sığır sütünden giderek daha fazla izole edilmektedir.

  • Chromogenes, subklinik mastitisin bir nedeni olarak en çok teşhis edilen türdür. Staphylococcus chromogenes ve diğer CNS ineklerinde bulaşıcı mastitis patojenlerinin prevalansını azaltan subklinik enfeksiyonlara neden olduğu gösterilmiştir.

Coliform mastitis

  • Escherichia, Klebsiella ve Enterobacter gibi koliform bakteriler, süt ineklerinde yaygın bir mastitis nedenidir.
  • Koliform mastitis vakalarının %80’inden fazlasında izole edilen en yaygın tür Escherichia coli’dir. E. coli genellikle kuru dönemde meme bezlerini enfekte eder ve erken laktasyonda lokal ve bazen ciddi sistemik klinik bulgularla iltihaplanma ve klinik mastite ilerler.

Bulaşıcı mastitis patojenleri

  • Koagülaz pozitif Staphylococcus aureus
  • Koagülaz pozitif Staphylococcus aureus, tahmini insidans oranı %43-74 ile süt ineklerinde en yaygın bulaşıcı mastitis patojenlerinden biridir. Staphylococcus aureus, Staphylococcaceae ailesi ve Staphylococcus cinsi altında gruplanmıştır.
  • Gram pozitif, katalaz ve koagülaz pozitif, spor oluşturmayan, oksidaz negatif, hareketsiz, küme oluşturan ve fakültatif anaerobdur.

Aureus’un virülans faktörleri

  • Staphylococcus aureus, genel olarak iki ana sınıfa ayrılabilen birçok virülans faktörüne sahiptir.
  • Bunlar, virülans faktörleri olarak işlev gören yüzeyde lokalize yapısal bileşenler olan salgı faktörlerini ve bakteri hücreleri tarafından üretilen ve hücrelerden salgılanan ve konakçı vücutta farklı hedefler üzerinde hareket eden salgısal virülans faktörlerini içerir.
  • Hem sekretuar olmayan hem de sekretuar virülans faktörleri birlikte, bu patojenin konağın savunmasından kaçmasına ve meme bezlerini kolonize etmesine yardımcı olur.

Salgılayıcı olmayan faktörler

Virülans faktörleri olarak görev yapan yüzey lokalize yapısal bileşenlerin bazıları, kollajen bağlayıcı protein, fibrinojen bağlayıcı protein, elastin bağlayıcı protein, penisilin bağlayıcı protein ve lipoteikoik asidi içeren membrana bağlı proteinleri içerir.

Tedavisi

  •  Hastalığın tedavisi hastalığın şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterir.
  • Hafif form, süt memenin içinde kıvrıldığında, uygun değildir, ancak meme sağlıklı görünüyor.
  • Orta, hastalığının ılımlı derecesi kaba, kırmızı, sıcaklık yükselir, süt pıhtıları bırakır, miktarı azalır.
  • Canlının metabolik durumu zehirlenmeye benzer, ateşlidir.
  • Hastalık başlangıç ​​döneminde tespit edilirse, ineklerde mastitis tedavisi için antibiyotik reçete edilir.

Sonuçlarım

Antibiyotik tedavisi ile vücut mikroplardan arındırılmaya çalışılır. Vücut mastitis ile savaşır ancak bir süre sonra mikrop kapmış memeye giden damarları daraltıp kanallarını darlaştırarak meme ile bağlantısını kopartır. Meme çok kötü durumdaysa şırınga ile meme içinde ki irinli süt temizlenir. Koruyucu hekimlik ile hastalığın önüne büyük oranda geçmek hedeflenir.

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler