Küçükbaş Hayvancılık Nerede Yapılır?

Küçükbaş Hayvancılık Nerede Yapılır?
Sığır - Buzağı

Başlıklar

Küçükbaş Hayvancılık Nerede Yapılır?

Hayvancılık, doğal koşullar elverdiği sürece bölge veya ülke halkının; bakılabilir ve beslenebilir hayvanlarla geçimini sağlama yoludur. Bu hayvanlar satılarak, etinden, sütünden yararlanılarak veya kürk ve post gibi özellikleri kullanılarak ticaret sektörüne farklı bir yönden kapı açar. Ekonomik açıdan piyasada daha değerli olan hayvanın sahibine getirisi de aynı oranda fazladır. Hayvancılık gelirleri bölgeden bölgeye, hayvandan hayvana ve yararlanılan özelliğine göre değişiklik gösterir.

Hayvancılık Türleri Nelerdir?

Hayvancılık yapılabilecek sektörleri şu şekilde sunabiliriz:

-Büyükbaş hayvancılık: İnek, dana, öküz, at, deve ve eşek benzeri hayvanlar büyükbaş hayvancılık olarak adlandırılır. Ancak her hayvan bulunduğu sektöre aynı koldan katkı sağlayamaz. Örneğin ineğin ve dananın etinden yararlanılırken; eşeğin sütünden yararlanılır. Büyükbaş hayvanların değerini verdiği etin, sütün kalitesi belirler. Her coğrafyada bu değerler farklıdır çünkü yem kalitesi değişiklik gösterir. Yaz aylarının ekstrem seviyede kurak geçtiği bölgelerde büyükbaş hayvancılık yapmak verimsizdir.

-Küçükbaş Hayvancılık: Keçi, koyun, kuzu ve kümeste yaşayan hayvanlar küçükbaş olarak adlandırılır. Keçinin ve koyunun etinden, sütünden ve postundan yararlanılırken tavuğun etinden ve yumurtasından yararlanılır. Bu hayvanlar farklı coğrafyalarda daha iyi adaptasyon sağlar. Örneğin koyun ülkemizde en çok İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilirken; keçi türleri genellikle dağlık bölge hayvanlarıdır. Bunların aksine de tavuk yetiştirmek için ideal bir coğrafi ortam gerekli değildir. Günümüzde birçok tavuk çiftliklerde yetiştirilmektedir. Çünkü küçükbaş hayvanların bakımı ve uğraşı büyükbaş hayvanlara göre daha toleranslıdır.

 

Büyükbaş Hayvancılık Nerede Yapılır?

Büyükbaş hayvancılıkta, inekleri, danaları ve sığırları beslerken, ot tercih edilen kolay ulaşılabilir bir besin olduğu için, beslenmeye salınan hayvanların etinden ve sütünden en iyi şekilde faydalanılması adına, sulak yerde ve bol yeşillikli yerde hayvancılık faaliyetleri devam ettirilmelidir. Büyükbaş hayvanlar otun yanında saman, yonca ve hazır yemle de beslenebilirler. Bu durum hayvanın ahırda, çiftlikte mi yoksa çayırda mı yetiştirildiğine göre değişiklik gösterir. Ülkemizde Marmara ve Ege bölgesinde büyük oranda ahır hayvancılığı yapılırken; Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde mera hayvancılığı diğer bölgelere göre daha gelişmiştir.

Küçükbaş Hayvancılık Nerede Yapılır?

Ülkemizde en çok tercih edilen hayvancılık çeşidi küçükbaş hayvancılıktır. Çünkü küçükbaş hayvan sınıfında sayılan birçok hayvan, ülkemizin farklı coğrafi özelliklerine ve iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Anadolu’nun batısında ince kuyruklu koyunlar adaptasyon sağlarken; doğusunda kalın, yağlı kuyruklu koyunlar bakılmaktadır. Koyun ve kıl keçisi Ege, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilebilirken, tiftik keçisi için İç Anadolu’nun bozkırları gereklidir.

Otlakların kuraklık ve iklim koşullarından dolayı verimsiz kaldığı Orta Anadolu ve Doğu Anadolu; küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için daha uygun bir ortam sergilemektedir. Keçi yetiştiriciliği ne yazık ki koyun yetiştiriciliği kadar gelişmemiştir çünkü keçiler koyunlara göre daha belirli bölgelerde yaşamlarını sürdürebilmekteler. Ayrıca ülkemizde bulunan, Ankara denildiği zaman aklımıza ilk gelen hayvan olan Tiftik Keçisinin de türü tehlike altındadır.

Gün geçtikçe bakım kolaylığı göz önünde bulundurulunca, büyükbaş hayvancılığın yerini yavaş yavaş küçükbaş hayvancılığa bıraktığı görülmektedir.

 

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler