Büyükbaş Hayvan Ne Kadar Yem Yer?

Büyükbaş Hayvan Ne Kadar Yem Yer?
Sığır - Buzağı

Büyükbaş Hayvan Ne Kadar Yem Yer?

Büyükbaş hayvancılık gün geçtikçe daha da önem taşıyan bir meslek dalı haline gelmiştir. Hızla tükenen gıda ve hızla artan nüfus doğal olarak da ihtiyaçların artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle gerek girişimci gerekse büyükbaş hayvanla uğraşan insanlar daha çok araştırma yaparak daha profesyonel iş yapma konusunda isteklidir. Yapılan araştırmalar genellikle hayvanların maddi fiyatı olarak düşünülebilir. Lakin atlanan temel konu büyükbaş hayvanların nasıl yetiştirilmesi gerektiğidir. Paradan çok, işini seven ve işini düzgün yapan girişimcilerimizin olması hayvancılık alanında ülkemizin gelişmesine daha çok katkı sağlayacaktır.

Büyükbaş hayvan yetiştirilmesine dışardan baktığımız zaman kolay gibi görünse de işin içine girildiği sırada pek çok zahmetinin bulunduğu anlaşılıyor. Hayvanlar bakımı, yemi, suyu ve gübresi gibi herkesin yapabileceği işler değildir.

 

Peki Büyükbaş Hayvan Günde Ne Kadar Yem Yer?

Öncelikle büyükbaş hayvanlar sadece yem ile beslenmemelidir. Kaba yem yanında kuru ot takviyesi de yapılmalıdır. Bunlar; kuru yonca, mısır silajı, saman vb. Olabilir. Kendi çiftliğinizin konumu veya bütçenize göre besleme yapabilirsiniz. Merada yayılan hayvanlara kaba yem takviyesi daha az yapılırken, kuru ot veya merada yayılmayan büyükbaş hayvanlara yem takviyesi daha fazla yapılmalıdır. Hal böyleyken süt ve et ineklerinde de yem takviyesi değişiklik göstermektedir. Süt ineklerinde 1-1,5 kilogram yem takviyesi ihtiyacı duyulurken et ineklerinde bu rakam 2-2,5 kilograma kadar çıkartılmalıdır.

Süt ineklerinde olmazsa olmaz olan kaba yem bir gerçektir. Çiftçi de hayvanlarından daha çok ve daha kaliteli süt almak için kaba yeme ihtiyaç duyar. Fakat kaba yem, doğru şekilde hayvana yedirilmediği takdirde birçok zararlara neden olabilir. Kaba yemin doğru şekilde depolanması, dönemlerin değişikliğinden dolayı sağmal hayvanların ihtiyaçları, hayvanların cinsi (tosun, dana, düve), kaba yemin taşıma veya yemleme sırasında ki kayıplarının bilinmesi, kaba yem üretim için arazinin uygunluğu veya uygunsuzluğu ve yeterliliği, ne kadar kaba yem verilmesi gerektiği önemli etkenlerdir.

 

İneklerde Psikoloji Var Mıdır?

İnsanlarda olduğu gibi hayvanlarında psikolojisi vardır. Onlarında mutlu, mutsuz, sinirli vb. duygulara sahip olduğu bir gerçektir. Peki, ineklerin refahını nasıl sağlayabiliriz? Sığırlarda ses, kötü söz, bağırmak, dövmek, gürültü, tükürmek, ilgisizlik, pis alan, havasız ortam, fazla sıcaklık, susuzluk, açlık, küflü yem, ani yem gibi durumları stres sebebi olarak kabul edebiliriz. Yeri geldiğinde onlarla konuşabilmek, duş almalarını sağlamak, kulağa hoş gelen müzikler dinletmek, bulunduğu ortamın hoş ve havadar olmasını sağlamak, onlara masaj yapmak, kaliteli yem yedirmek hayvanlar refahını etkileyecek unsurlardan sadece birkaçıdır.

Örneğin sağmal ineklerin refahı daha iyi bir seviyede tutulabilirse günlük sağılan süt miktarı da kesinlikle artacaktır. Bunu sağlayabilmek için çiftçilerimize, bakıcılarımıza, işletme sahiplerine konuyla ilgili geniş bir bilgilendirme yapılmalıdır. Ekonomik açıdan da son derece önemli olan hayvan refahı konusuyla daha çok ilgilenilmeli, göz ardı edilmemelidir.

Yorum Gönderin

Selam! WhatsApp'ta sohbet etmek için aşağıdaki temsilcilerimizden birine tıklayın

Genellikle birkaç dakika içinde cevap verilmektedir

Ürün Kategorileri

Kullanıcı Sepeti

Sepetinizde ürün bulunmuyor.

Kullanıcı Favoriler